Pohledy na vybrané téma
Navigace sekce

Éčka – nutnost či nezbytnost?

Kdo by je neznal! Jsou na obalu skoro každé potraviny v informacích o složení. „Éčka“ jsou přídatné látky (aditiva), které se do potravin přidávají, aby prodloužily dobu jejich trvanlivosti, upravily či zvýraznily jejich chuť a barvu. Usnadňuje to a zlevňuje výrobu potravin ve velkém i jejich prodej – mnohdy ovšem na úkor kvality takových potravin. Jsou označovány mezinárodním kódem E + číslem. Chemické názvy některých látek jsou totiž velmi dlouhé a do seznamu složení by se nevešly. Proto je jednodušší označovat je čísly. Mezi přídatné látky se řadí např. antioxidanty, barviva, konzervanty, emulgátory, regulátory kyselosti, kypřící látky, sladidla a mnohé další. Z tak široké škály látek mají některé zdraví prospěšné vlastnosti, některé jsou neutrální a některé jsou považovány za vyloženě škodlivé. Jejich škodlivost tedy nevyplývá z pouhého faktu, že je to „éčko“. Přídavnou látkou je např. i oxid uhličitý (CO2) v sodovce (má kód E290) nebo droždí (E408) v pečivu.

Obecně však platí, že nejzdravější jsou potraviny čerstvé a co nejméně upravované a zpracovávané. U těch je potřeba přídatných látek malá nebo vůbec žádná. U těch ostatních je užitečné mít o „éčkách“ přehled, zvláště pokud jich je ve složení uvedeno více najednou. Všimli jste si někdy např. u některých jogurtů, že mají spoustu přísad, které se samotným jogurtem (mléko + mléčná kultura) nemají nic společného? Je to ještě pořád jogurt nebo spíš chemický koktejl, který se jako jogurt jenom tváří?