Pohledy na vybrané téma
Navigace sekce

Spotřeba masa a vegetariánství

Tím, co a kolik jíme, ovlivňujeme nejen svůj zdravotní stav, ale i životní prostředí. S ním souvisí také spotřeba masa. Produkce masa je totiž o hodně náročnější na spotřebu energie a vody než pěstování zeleniny a obilí. Jisté zdroje uvádějí, že dva hektary půdy uživí jednoho „masožravce“, čtrnáct vegetariánů (nejedí jen maso) a až padesát veganů (nejedí žádné živočišné produkty včetně mléčných výrobků a vajec). Plochy zemědělské půdy jsou však omezené a už teď je zemědělství velmi energeticky náročné (nejvíce pohonných hmot se spotřebuje právě v zemědělství). Navíc způsob produkce masa dosáhl takové míry industrializace, že zacházení se zvířaty mnohdy hraničí s jejich týráním. Pravděpodobně by nikdo nechtěl zažít to, co zakoušejí zvířata na jatkách a ani by to nepřál zvířatům domácím, ke kterým má osobní vztah. To si mnoho z nás neuvědomuje, protože s masem se setkáváme v podobě balíčku v obchodě a nepředstavujeme si ho jako kus konkrétního zvířete.

Jedním z řešení může být menší konzumace masa nebo výběr masa s certifikátem BIO, které pochází ze zvířat chovaných a poražených šetrnějším způsobem. Díky tomu bývá i kvalitnější. Také je možné se ve své stravě bez masa úplně obejít (vegetariánství). Může se to zdát jako nepřirozený extrém, ale faktem je, že maso se stalo snadno dostupným pro každého teprve v posledních desetiletích. Předtím jedla většina lidí maso jen ve svátek, protože ho bylo málo a bylo drahé. Vědecké studie nasvědčují, že vyvážená a pestrá bezmasá strava je zdravá, a to i pro děti.(1)

V současné době průměrný obyvatel ČR za rok sní asi 41 kg vepřového, 25 kg drůbežího a 9 kg hovězího masa. Uvážíme-li, že na získání jednoho kila hovězího masa připadá přibližně 12 kg emisí oxidu uhličitého (CO2), na 1 kg vepřového 4,5 kg emisí CO2 a na 1 kg kuřecího 2,8 kg emisí CO2 (2), každý z nás může už je tím, že si obden dá místo masa k jídlu něco jiného, ušetřit ročně kolem 180 kg emisí CO2.


(1) Vegetariánství a děti. [online]. [2012-08-10]. Dostupný z WWW: http://www.csvv.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=20:vegetarianstvi-a-dti&catid=56:ospn-ostatni&Itemid=400181.

(2) AUDSLEY, E., a kol. (2009). How low can we go? An assessment of greenhouse gas emissions from the UK food system and the scope to reduce them by 2050. WWF-UK. Cit. [2012-08-10] Dostupný z WWW: http://www.fcrn.org.uk/sites/default/files/WWF_How_Low_Report.pdf.