SLOVNÍK
[ -a - b - c - č - d - ď - e - f - g - h - ch - i - j - k - l - m - n - ň - o - p - q - r - ř - s - š - t - ť - u - v - w - x - y - z - ž - ]
Anaerobní digesce
Anaerobní digesce (anaerobní fermentace) je proces, při kterém mikroorganismy rozkládají organický materiál bez přístupu vzduchu. Může probíhat samovolně v přírodě nebo řízenou metodou v bioplynových stanicích. Celý proces probíhá ve čtyřech základních fázích:
1. hydrolýza – hydrolytické mikroorganismy štěpí makromolekulární organické látky na menší molekuly schopné transportu do buňky, kde probíhají další fáze,
2. acidogeneze – produkty hydrolýzy jsou štěpeny na jednodušší látky (kyseliny, alkoholy, CO2, H2) ,
3. acetogeneze – tvorba kyseliny octové, CO2 a H2,
4. melanogeneze – vznik metanu ze směsi CO2 a H2 nebo z kyseliny octové, vedlejším produktem je CO2.
a
- AOPK ČR
- Abiotický faktor
- Absorbent, absorbovat
- Acidifikace
- Aditiva do paliva
- Adsorbent
- Aerobní
- Aerosol
- Aerosol atmosferický
- Aglomerace
- Agrochemikálie
- Aktivní zóna záplavového území
- Akutní účinek
- Alkaloidy
- Alternátor
- Amoniak
- Anaerobní digesce
- Anaerobní organismus
- Analýza
- Anemometr
- Antioxidant
- Antropogenní
- Antropozem
- Aridní území (klima)
- Aromatické jádro
- Asanace
- Asanační podnik (kafilerie)
- Asfalt
- Atmosféra
- Atmosférický tlak
- Automatizovaný imisní monitoring
- Automobilizace
- Azobarviva
- nahoru